Kulturni život u Vrnjačkoj Banji

Kultura u Vrnjačkoj Banji

Izuzetno bogato kulturno-istorijsko nasledje Vrnjačke Banje predstavlja pogodnu osnovu za odvijanje raznovrsnih kulturnih manifestacija tokom cele godine. Pošto predstavlja kulturno središte regiona, Vrnjačka Banja raspolaže svim neophodnim kulturnim objektima.
Tu pre svega mislimo na Kulturni centar, koji obuhvata bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom i Amfiteatar sa 1500 sedišta.

Navešćemo neke od značajnih kulturnih manifestacija koje obogaćuju kulturni život Vrnjačke Banje:

  • Medjunarodni festival klasične muzike, u okviru koga se osim koncerata odvijaju i pedagoški programi – kursevi violine i kamerne muzike
  • Festival likovnog stvaralaštva, koji predstavlja čitav niz izložbi i rasprava iz oblasti likovne umetnosti
  • Književno leto, sa bogatim programom promocija knjiga, tribina i
    predstavljanja renomiranih književnih stvaralaca
  • Festival filmskog scenarija, koji se tradicionalno već 30 godina održava u
    avgustu na Letnjoj pozornici, i u okviru koga se održava izuzetno kvalitetan Simpozijum o filmskom scenariju.

Jedan od simbola Vrnjačke Banje i nezaobilazno mesto svake turističke posete ovom gradu jeste čuveni Zamak Belimarković, nekadašnji letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika. Sagradjen je u samom gradu, na padini iznad toplog izvora, u periodu izmedju 1888-1894. godine. Elegancija čistih linija Zamka imala je uzore u dvorcima severne Italije tog doba.
Drzava i lokalna vlast pokazali su veliki sluh za kulturne potrebe grada, kada su 1968. otkupili ovu dragocenu gradjevinu od naslednika porodice Belimarković.
Zamak je proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Srbiju i danas je u njemu smešten Zavičajni muzej sa vrednom arheološkom, etnografskom, istorijskom, prirodnjačkom i umetničkom zbirkom.
Muzej ima stalnu postavku sačinjenu od tri izložbe.
Prva se odnosi na tragove najstarijeg naseljavanja na vrnjačkoj teritoriji iz perioda mladjeg kamenog doba, i njen naziv je Ladjarište – praistorija Vrnjaca.
Druga izložba, pod nazivom Etnografsko nasledje Vrnjačke Banje, kroz niz upotrebnih predmeta iz druge polovine 19. i prve polovine 20.veka prikazuje običaje i način života ljudi tog kraja.
Treća izložbena postavka je Spomen soba djenerala Belimarkovića, u kojoj je nameštaj i deo ličnih stvari ovog uglednog i uticajnog čoveka koji je izuzetno doprineo razvoju grada. Poznat kao veliki bibliofil, general je ostavio u nasledje i vrednu zbirku retkih i starih knjiga, kao i novina koje su izlazile u njegovo doba.

Na kulturnoj mapi grada, značajno mesto zauzima i Hram rodjenja presvete Bogorodice, koji je 1834. godine podigao protojerej Hadži Jeftimije Popović. Hram je posvećen rodjenju presvete Bogorodice, a taj veličanstven dogadjaj prikazan je na mozaiku iznad ulaznih vrata Hrama.
Prota Jeftimije, koji je punih 47 godina služio u Hramu, tu je i sahranjen, a na južnoj strani postavljena je spomen-ploča posvećena srpskim ratnicima-Soluncima koji su stradali braneći veru i otadžbinu. Izuzetno lep ikonostas crkvi priložio je 1875.godine poznati trgovac iz Beograda Jovan Kujundžić.

U okolini Vrnjačke Banje nalaze se značajni kulturno-istorijski spomenici i srednjevekovni centri duhovnosti srpskog naroda, a za zaintresovane turiste organizuju se izleti i obilasci ovih mesta.

Tako je manastir Žiča na 32km od Banje, Ljubostinja na 16km, a do Studenice treba putovati 80km. Crkva Lazarica takodje se nalazi u ovoj regiji, 38km od Vrnjačke Banje.