Parkovi Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja Parkovi

Osim po izvorištima mineralne vode, lečilištima i kulturno-istorijskim spomenicima, Vrnjačka Banja je nadaleko poznata po svojim parkovima, koji su urbanističkim projektima utemeljeni još u drugoj polovini 19. veka.
Na njihovom utemeljenju i kasnije proširivanju i razvoju radili su poznati evropski i srpski urbanisti, botaničari i baštovani tog doba, ugledajući se na poznate parkove u Beču i Parizu, ali i razvijajući osobeni banjski stil.

Na svim razglednicama i turističkim vodičima iz Banje nezaobilazna je fotografija velike cvetne rundele u baroknom stilu, koja se nalazi ispred Termomineralnog kupatila. Osim lokalne flore, u parkovima se uzgajaju cveće i biljke iz raznih delova sveta, uključujući i retke i egzotične vrste koje zahtevaju posebnu brigu.

U Centralnom parku, u prelepoj kombinaciji oblika i boja, niskog i visokog rastinja, biljke su u prostoru ukomponovane sa vrednim skulpturama domaćih i stranih autora, čineći jedinstven prirodno-umetnički ambijent.
U centralnoj gradskoj zoni Banje nalazi se čuveno brdo, sa starim vilama tradicionalnog stila, crkvom, amfiteatrom, česmom i starim kamenim stepenicama.

Ovo kulturno-istorijsko nasledje, u kome se odvija bogat kulturni program, dopunjeno je prirodnim lepotama u vidu stoletnog drveća, ukrasnog cveća i oblikovanog šiblja.