Zdravstveni turizam u Vrnjačkoj Banji

Zdravestveni Turizam

Lekovita svojstva vrnjačkih voda poznata su već vekovima, a o njima su pisali poznati domaći i strani naučnici u 19.veku, izmedju ostalih i čuveni prirodnjak i profesor Velike škole u Beogradu, dr Josif Pančić.

Specijalna bolnica u Vrnjačkoj Banji za lečenje i rehabilitaciju organa za varenje i šećerne bolesti predstavlja jedinstven medicinski kompleks koji se bavi dijagnostificiranjem, prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom ovih oboljenja. Tim od preko 50 lekara, od kojih su 44 specijalisti i subspecijalisti brine o pacijentima primenjujući najsavremenija medicinska dostignuća u svim aspektima.

Objekti u okviru bolnice poseduju modernu opremu i koncipirani su tako da pokrivaju sve segmente neophodne medicinske nege:
od kabineta za ultrazvučnu dijagnostiku i endoskopiju do kabineta refleksoterapije i akupunkture i termomineralnog kupatila.

Indikacije za lečenje u objektima Specijalne bolnice su mnogostruke, i sve pogadjaju savremenog čoveka. Navešćemo samo neke od njih: šećerna bolest, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, neinfektivna oboljenja tankog i debelog creva, infekcija bubrežne karlice, mokraćne bešike i puteva, sterilitet, hronična ginekološka oboljenja, bolesti žučne kese i žučnih puteva, oboljenja pankreasa i drugo.

Lečenje u ovoj Bolnici podrazumeva i pravilnu ishranu pod kontrolom dijetoterapeuta i fizikalnu terapiju.

Osim standardnih, postoje i posebni programi u lečenju, kao što su program Linea, koji podrazumeva lečenje preterane gojaznosti pod kontrolom endokrinologa, program Brza dijagnostika, koji pacijentu nudi temelnju proveru zdravstvenog stanja za pet dana, kao i Škola za dijabetes, koja se bavi edukacijom pacijenata i članova porodice. Bolnica takodje pruža usluge Akva centra i Velnes centra.

Kolektiv Bolnice tesno saradjuje sa Medicinskim fakultetom u Beogradu, čija je naučna i nastavna baza.