Arhive kategorija: O Vrnjačkoj Banji

Na ovim stranama ćete imati priliku da se upoznate sa informacijama o Vrnjačkoj Banji.

ODRŽANA 32. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

ODRŽANA 32. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

U Velikoj sаli SO održаnа je 32. sednicа Opštinskog većа. Člаnovi Većа detаljno su rаzmаtrаli i usvojili rebаlаns odluke o budžetu Opštine zа 2015. godinu. Rаzlog donošenjа odluke o rebаlаnsu je rаspoređivаnje viškа prihodа utvrđenih odlukom o zаvršnom rаčunu budžetа Opštine zа 2014. godinu i prerаspodelа postojećih sredstаvа kаko bi se reаlizovаli plаnovi i progrаmi rаdа zа 2015. godinu.Izmene i dopune plаnа opšteg rаsporedа mestа zа postаvljаnje montаžnih objekаtа i opreme obrаzložio je u ime obrаđivаčа plаnа Direkcije zа plаnirаnje i izgrаdnju dipl. inž. grаđ. Vojkаn Nikolić, direktor Direkcije. Veće je zаuzelo stаv dа se Skupštini predloži donošenje ove odluke.Člаnovi Većа bili su jednoglаsni u predlogu Skupštini dа donese odluku o pokretаnju procesа izrаde Progrаmа rаzvojа sportа u Opštini V. Bаnjа 2015 – 2018. Cilj izrаde Progrаmа je dа kroz kontinuirаni proces nа osnovu аnаlize postojećeg stаnjа i dijаlogа svih zаinteresovаnih licа dođe do prepoznаvаnjа ključnih pretpostаvki zа rаzvoj sportа, а zаtim i dа se formulišu ciljevi i predlože mere zа njihovo postizаnje u sklаdu sа Strаtegijom rаzvojа sportа u RS 2014-2018 i Strаtegijom rаzvojа opštine V. Bаnjа 2013-2023.U okviru dopune dnevnog redа Veće je usvojilo predlog izmene i dopune progrаmа korišćenjа sredstаvа zа finаnsirаnje unаpređenjа bezbednosti sаobrаćаjа nа putevimа nа teritoriji nаše Opštine koje je obrаzložio Drаgаn Govedаricа, predsednik Sаvetа, а dаtа je i sаglаsnost nа treće izmene i dopune progrаmа poslovаnjа JP „Beli izvor“. Zbog obimnog dnevnog redа sednicа OV biće nаstаvljenа 28. septembrа.

Istorija Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja istorijsko nasleđe


Blagotvornost tretmana lekovitim vodama bila je poznata narodima u drevnim svetskim civilizacijama.
Vrste ritualnog kupanja u cilju fizičkog i duhovnog pročišćenja praktikovali su još stari Persijanci i Egipćani, a verovanje u lekovito i pročišćavajuće dejstvo vode bilo je prisutno u vreme starih Grka i Rimljana.

Na našim prostorima, smatra se da su vrnjačke mineralne vode u lekovite svrhe prvi koristili keltski narodi. Materijalni tragovi o korišćenju vrnjačke vode za piće i kupanje sežu u doba prisustva Rimljana na Balkanu, na prelasku u novu eru. Naime, 1924. godine, prilikom kaptaže tople vrnjačke mineralne vode, na dubini od 2,4o metara, pronadjen je Rimski izvor – Fons Romanus, i u njegovoj okolini veliki broj novčića iz doba rimske imperije.

Osim izvora, na tom mestu pronadjeni su ostaci nekadašnjeg bazena za kupanje, prsten, ključ i oko 80 novčića iz 4.veka, koji potvrdjuju tezu da su stari Rimljani znali za balneoterapiju.
Pretpostavlja se da su i Sloveni, koji su se u medjuvremenu doselili na ove prostore, koristili lekovite vrnjačke vode. O samom nastanku Vrnjačke Banje nisu sačuvani pisani dokumenti, kao što je nemoguće kontinuirano pratiti tok razvoja grada. Sadašnje ime Banja je dobila po selu Vrnjci, u čijem ataru su otkriveni mineralni izvori. Ne postoje pisani ni materijalni tragovi o tome da li je Turcima u srednjem veku bila poznata lekovitost ovih voda, ali se veruje da su je i oni koristili u lekovite svrhe.

U želji da ispita mineralne izvore u Srbiji, knjaz Miloš je početkom 19.veka pozvao saksonskog geologa, barona Herdera, upravnika saksonskih rudnika, koji je u to vreme smatran za velikog stručnjaka u svom domenu. On je ispitao i vrnjački izvor, ocenivši visokom ocenom kvalitet njegovih voda i uporedivši ih sa vodama čuvenih Karlovih Vari. Posle toga, žitelji okolnih sela počeli su da koriste ovu vodu za lečenje.

Temelj banje u Vrnjcima u savremenom smislu te reči postavljen je 1868. godine, kada su ugledni ljudi iz tog kraja, na čelu sa okružnim načelnikom Pavlom Mutavdžićem, formirali Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima. Cilj formiranja Društva bila je briga o uredjenju i korišćenju mineralnih izvora.
Odmah potom pristupilo se kaptaži dva izvora mineralne vode i izgradnji kupatila i ostalih banjskih objekata. 1869/70 godina predstavlja prvu pravu banjsku sezonu i otvara perspektivu razvoja banje u moderno lečilište. Tome je pogodovala i činjenica da je osamdesetih godina 19.veka banja u Vrnjcima prešla u nadležnost države. Hronika jednog mesta istovremeno je i hronika njenih stanovnika.

U to vreme je visoki državni činovnik, general Jovan Belmarković, u banji sagradio svoju čuvenu vilu, i time utemeljio novu tendenciju srpskog gradjanskog sloja da tu gradi vile, kuće i pansione. Uporedo sa tim, počeli su da niču i prvi pravi ugostiteljski objekti, od kojih je najpoznatija Narodna gostionica Koste Petrovića-Rakice, otvorena 1885.godine.

Tih godina udaren je i temelj modernog urbanizma u Vrnjačkoj Banji, tako što je načinjen prvi regulacioni plan i uredjena centralna banjska zona.
Svoj procvat u tom periodu Banja je dozivela u godinama pred balkanske ratove, kada je izgradnjom pruge Stalać-Požega postala povezana sa ostalim većim srpskim gradovima. U to vreme postojao je veliki broj pansiona, gradski bioskop i ordinacije nekoliko lekara koji su studije medicine završili na prestižnim evropskim univerzitetima. Naredbom vlasti, 1906. godine porušene su sve preostale straćare u mestu i sagradjene su nove kuće i banjski objekti.

Ratna golgota u Srbiji u periodu 1912-1918.godine uticala je na stagnaciju u razvoju Banje. Tokom Prvog svetskog rata u njoj je bilo smešteno nekoliko savezničkih bolnica. Krajem tridesetih godina 20.veka, Banja ponovo doživljava procvat. U tom periodu uradjeni su neki od kapitalnih projekata: kaptaža toplog mineralnog izvora 1924/25.godine, izgradnja sanatorijuma i modernih vila, otvaranje modernog kupatila, regulacija Vrnjačke reke, izgradnja mreže puteva, uredjenje parkova, kao i postavljanje modernog vodovoda i kanalizacije.
U procvatu je zanatstvo i trgovina, pa su tako prema popisu iz 1933.godine u Banji postojale 133 zanatske i trgovačke radnje. Novi gradjanski sloj organizovao je bogat kulturni i društveni život, koji je podrazumevao balove, sedeljke, koncerte i izložbe.
Uvodjenje Zakona o banjama donosi strogu kategorizaciju pansiona i vila, kojih je bilo 257 u vreme popisa iz 1935.godine. Te godine Vrnjačka Banja je bila rekorder u ondašnjoj Jugoslaviji po broju turista, kojih je bilo preko 28 000.

Neposredno posle Drugog svetskog rata, u Banji je opao nivo usluga. To više nije bilo prestižno mondensko mesto, jer su većinu gostiju činili pacijenti koji su došli na lečenje o trošku države. Narednih decenija Vrnjačka Banja polako vraća nekadašnji nivo i prestiž, grade se novi objekti, organizuju se kulturni dogadjaji i svečanosti i konstantno se povećava broj posetilaca.

Danas u Srbiji na mapi ne samo medicinskog turizma, već i rekreativnog turizma uopšte, Vrnjačka Banja s pravom zauzima najistaknutije i najznačajnije mesto. Puno korisnih informacija, ukoliko dolazite sa engleskog govornog područja, možete pročitati na ivrnjackabanja.com . Na ovom sajtu je banja jako lepo prezentovana na engleskom jeziku.

Izvori lekovite vode u Vrnjačkoj Banji

Izvori u Vrnjačkoj Banji

Na području Vrnjačke Banje nalazi se sedam izvora mineralnih voda, koje zadovoljavaju naučno prihvaćene standarde. Oni podrazumevaju da ove vode imaju na izvorištu preko 1gr po litru čvrste materije, biološki aktivne mikroelemente i slobodne rastvorljive gasove. Ove vode imaju i odredjenu temperaturu i radioaktivnost, što im omogućava da se koriste u lečenju i terapiji ljudi.

Poznati izvori mineralnih voda u Banji su:

 • Topli mineralni izvor, koji se nalazi u banjskom jezgru,
 • Snežnik, koji je u zoni Vrnjačke reke,
 • Slatina u zoni Lipovačke reke, izvor Jezero u banjskom parku,
 • Beli izvor kod Lipovačke reke,
 • izvor Borjak, koji se nalazi na 700m od Snežnika, i
 • Vrnjačko vrelo.

Voda sa prva četiri pomenuta izvora se koriste za balneoterapiju, dok se voda sa dva izvora flašira i pije.
To su vode Vrnjačko vrelo i Voda Vrnjci, koja se dobija sa izvora Topla voda. Ove mineralne vode bogate su, izmedju ostalog, ugljenom kiselinom, natrijumom i litrijumom, i potiču iz toplih (36 stepeni C) i hladnih (16 stepeni C) izvora.
Blagotvorno deluju na ljudski organizam uopšte, a naročito su efikasne u lečenju pojedinih oboljenja.

Korisne informacije o Vrnjačkoj Banji – Stranica G plus Vrnjačka Banja – informacije, vesti i ostalo bitno plus mapa Vrnjačka Banja

Sportski turizam u Vrnjačkoj Banji

Sportske aktivnosti Vrnjačka Banja

Moderni svetski banjski standardi podrazumevaju da gostima bude ponudjen sveobuhvatni program boravka, koji osim terapije i lečenja uključuje i odgovarajuću ishranu, kulturni program, obilaske okoline, ali i mogućnost bavljenja raznovrsnim sportovima.

U tom pogledu, gostima je na raspolaganju mnoštvo mogućnosti:

sportski tereni u Vrnjačkoj Banji predvidjeni su za bavljenje košarkom, odbojkom, fudbalom, atletikom, tenisom i drugim popularnim sportovima.

Tu je i olimpijski bazen za ljubitelje plivanja i vaterpola.

Sportski ribolovci mogu da se bave svojom omiljenom aktivnošću u okolini Banje, na Zapadnoj Moravi, koja je izuzetno bogata ribom.

Na planini Goč, 11km od grada, nalazi se uredjena ski staza, kao i lovište sa organizovanim lovnim turama.

Puno korisnih i akzuenih informavija o Vrnjačkoj Banji pogledajte ovde na zvaničnoj Facebook stranici Vrnjačke Banje.

Parkovi Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja Parkovi

Osim po izvorištima mineralne vode, lečilištima i kulturno-istorijskim spomenicima, Vrnjačka Banja je nadaleko poznata po svojim parkovima, koji su urbanističkim projektima utemeljeni još u drugoj polovini 19. veka.
Na njihovom utemeljenju i kasnije proširivanju i razvoju radili su poznati evropski i srpski urbanisti, botaničari i baštovani tog doba, ugledajući se na poznate parkove u Beču i Parizu, ali i razvijajući osobeni banjski stil.

Na svim razglednicama i turističkim vodičima iz Banje nezaobilazna je fotografija velike cvetne rundele u baroknom stilu, koja se nalazi ispred Termomineralnog kupatila. Osim lokalne flore, u parkovima se uzgajaju cveće i biljke iz raznih delova sveta, uključujući i retke i egzotične vrste koje zahtevaju posebnu brigu.

U Centralnom parku, u prelepoj kombinaciji oblika i boja, niskog i visokog rastinja, biljke su u prostoru ukomponovane sa vrednim skulpturama domaćih i stranih autora, čineći jedinstven prirodno-umetnički ambijent.
U centralnoj gradskoj zoni Banje nalazi se čuveno brdo, sa starim vilama tradicionalnog stila, crkvom, amfiteatrom, česmom i starim kamenim stepenicama.

Ovo kulturno-istorijsko nasledje, u kome se odvija bogat kulturni program, dopunjeno je prirodnim lepotama u vidu stoletnog drveća, ukrasnog cveća i oblikovanog šiblja.

Zdravstveni turizam u Vrnjačkoj Banji

Zdravestveni Turizam

Lekovita svojstva vrnjačkih voda poznata su već vekovima, a o njima su pisali poznati domaći i strani naučnici u 19.veku, izmedju ostalih i čuveni prirodnjak i profesor Velike škole u Beogradu, dr Josif Pančić.

Specijalna bolnica u Vrnjačkoj Banji za lečenje i rehabilitaciju organa za varenje i šećerne bolesti predstavlja jedinstven medicinski kompleks koji se bavi dijagnostificiranjem, prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom ovih oboljenja. Tim od preko 50 lekara, od kojih su 44 specijalisti i subspecijalisti brine o pacijentima primenjujući najsavremenija medicinska dostignuća u svim aspektima.

Objekti u okviru bolnice poseduju modernu opremu i koncipirani su tako da pokrivaju sve segmente neophodne medicinske nege:
od kabineta za ultrazvučnu dijagnostiku i endoskopiju do kabineta refleksoterapije i akupunkture i termomineralnog kupatila.

Indikacije za lečenje u objektima Specijalne bolnice su mnogostruke, i sve pogadjaju savremenog čoveka. Navešćemo samo neke od njih: šećerna bolest, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, neinfektivna oboljenja tankog i debelog creva, infekcija bubrežne karlice, mokraćne bešike i puteva, sterilitet, hronična ginekološka oboljenja, bolesti žučne kese i žučnih puteva, oboljenja pankreasa i drugo.

Lečenje u ovoj Bolnici podrazumeva i pravilnu ishranu pod kontrolom dijetoterapeuta i fizikalnu terapiju.

Osim standardnih, postoje i posebni programi u lečenju, kao što su program Linea, koji podrazumeva lečenje preterane gojaznosti pod kontrolom endokrinologa, program Brza dijagnostika, koji pacijentu nudi temelnju proveru zdravstvenog stanja za pet dana, kao i Škola za dijabetes, koja se bavi edukacijom pacijenata i članova porodice. Bolnica takodje pruža usluge Akva centra i Velnes centra.

Kolektiv Bolnice tesno saradjuje sa Medicinskim fakultetom u Beogradu, čija je naučna i nastavna baza.

Kulturni život u Vrnjačkoj Banji

Kultura u Vrnjačkoj Banji

Izuzetno bogato kulturno-istorijsko nasledje Vrnjačke Banje predstavlja pogodnu osnovu za odvijanje raznovrsnih kulturnih manifestacija tokom cele godine. Pošto predstavlja kulturno središte regiona, Vrnjačka Banja raspolaže svim neophodnim kulturnim objektima.
Tu pre svega mislimo na Kulturni centar, koji obuhvata bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom i Amfiteatar sa 1500 sedišta.

Navešćemo neke od značajnih kulturnih manifestacija koje obogaćuju kulturni život Vrnjačke Banje:

 • Medjunarodni festival klasične muzike, u okviru koga se osim koncerata odvijaju i pedagoški programi – kursevi violine i kamerne muzike
 • Festival likovnog stvaralaštva, koji predstavlja čitav niz izložbi i rasprava iz oblasti likovne umetnosti
 • Književno leto, sa bogatim programom promocija knjiga, tribina i
  predstavljanja renomiranih književnih stvaralaca
 • Festival filmskog scenarija, koji se tradicionalno već 30 godina održava u
  avgustu na Letnjoj pozornici, i u okviru koga se održava izuzetno kvalitetan Simpozijum o filmskom scenariju.

Jedan od simbola Vrnjačke Banje i nezaobilazno mesto svake turističke posete ovom gradu jeste čuveni Zamak Belimarković, nekadašnji letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika. Sagradjen je u samom gradu, na padini iznad toplog izvora, u periodu izmedju 1888-1894. godine. Elegancija čistih linija Zamka imala je uzore u dvorcima severne Italije tog doba.
Drzava i lokalna vlast pokazali su veliki sluh za kulturne potrebe grada, kada su 1968. otkupili ovu dragocenu gradjevinu od naslednika porodice Belimarković.
Zamak je proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Srbiju i danas je u njemu smešten Zavičajni muzej sa vrednom arheološkom, etnografskom, istorijskom, prirodnjačkom i umetničkom zbirkom.
Muzej ima stalnu postavku sačinjenu od tri izložbe.
Prva se odnosi na tragove najstarijeg naseljavanja na vrnjačkoj teritoriji iz perioda mladjeg kamenog doba, i njen naziv je Ladjarište – praistorija Vrnjaca.
Druga izložba, pod nazivom Etnografsko nasledje Vrnjačke Banje, kroz niz upotrebnih predmeta iz druge polovine 19. i prve polovine 20.veka prikazuje običaje i način života ljudi tog kraja.
Treća izložbena postavka je Spomen soba djenerala Belimarkovića, u kojoj je nameštaj i deo ličnih stvari ovog uglednog i uticajnog čoveka koji je izuzetno doprineo razvoju grada. Poznat kao veliki bibliofil, general je ostavio u nasledje i vrednu zbirku retkih i starih knjiga, kao i novina koje su izlazile u njegovo doba.

Na kulturnoj mapi grada, značajno mesto zauzima i Hram rodjenja presvete Bogorodice, koji je 1834. godine podigao protojerej Hadži Jeftimije Popović. Hram je posvećen rodjenju presvete Bogorodice, a taj veličanstven dogadjaj prikazan je na mozaiku iznad ulaznih vrata Hrama.
Prota Jeftimije, koji je punih 47 godina služio u Hramu, tu je i sahranjen, a na južnoj strani postavljena je spomen-ploča posvećena srpskim ratnicima-Soluncima koji su stradali braneći veru i otadžbinu. Izuzetno lep ikonostas crkvi priložio je 1875.godine poznati trgovac iz Beograda Jovan Kujundžić.

U okolini Vrnjačke Banje nalaze se značajni kulturno-istorijski spomenici i srednjevekovni centri duhovnosti srpskog naroda, a za zaintresovane turiste organizuju se izleti i obilasci ovih mesta.

Tako je manastir Žiča na 32km od Banje, Ljubostinja na 16km, a do Studenice treba putovati 80km. Crkva Lazarica takodje se nalazi u ovoj regiji, 38km od Vrnjačke Banje.

Vikend naselja

Da bi se šumski kompleksi na Goču šire uključiji u turističku ponudu, neophodno je da Ustanova Turističko-sportski centar iz Vrnjačka Banje u saradnji sa opštinskim organima i JP “Beli Izvor” sagledaju mogućnosti valorizacije šumskog područja i odrede lokacije kako bi se stvorili uslovi za izgradnju turističke infra-strukture na tim prostorima – izgradnja vikend naselja, u cilju pripreme što veće turističke ponude sa uređenjem prostora na proplancima odnosno vidikovcima za izletnički boravak turista.
Izgradnjom vikend naselja zaustavilo bi se dalje rasipanje prostora, organizacije i korišćenja prostora sa aspekta razvoja turizma, a u svakom slučaju doprinelo stvaranju realnih uslova za podizanje nivoa turističke usluge na ovaj način.

Turističko-ugostiteljski kompleks na Goču

Sadašnji turističko ugostiteljski kapaciteti na samom Goču su skromni, posebno u pogledu smeštajnih kapaciteta. Na području opštine Vrnj.Banja se nalazi hotel “Beli Izvor” na 96o m nadmorske visine. Uz sam hotel nalze se kvalitetni tereni za košarku, rukomet, odbojku, mali fudbal i tenis kao i SКI staza u dužini od 4oo m.
U cilju poboljšanja turističke ponude i prerastanja u veći sportsko rekreativni centar Srbije, treba pristupiti izgradnji određenih turističkih kapaciteta sa pratećim sadržajima, Ski centar sa Ski stazom, Ski liftom, bifeom, restoranom, ski školom, hitnom pomoći, čuvarima, servisnom zonom i parkingom-urađen projekat, kabinska žičara trasirana na relaciji između Vrnj.Banje i skijališta na Goču – usvojen planski dokument.
Radi valorizacije potencijala planine Goč i njenog adekvatnog korišćenja, uređenja i zaštite prostora, Opština Vrnj.Banja, će u narednom periodu u saradnji sa susednim opštinama Кraljevo i Aleksandrovac, svakako u skladu sa zakonskim propisima, pokrenuti inicijative za izradu Prostornog plana opštine Vrnj.Banja ili Prostornog plana predela planine Goč, ali to nesporno nakon dobijanja podrške i predloga toga Ministarstva za proglašenje ovog prostora za prostor od značaja za razvoj turizma.
– Šume i šumsko zemljište
Flora, fauna i vodni potencijal
Teritorija opštine Vrnjačka Banja spada u šumovitija područja republike. Šume i šumski zasadi prostiru se na 12171 ha, odnosno 5 % ukupne teritorije, čime se opština svrstava u red najšumovitijih opština u Srbiji. Najveći šumski kompelksi nalaze se na padinama planine Goč, a šumama koje su proglašene za zaštitne gazduje JP “Beli Izvor” iz Vrnjačke Banje. Stepen šumovitosti od 53,2% znatno je veći od republičkog proseka koji iznosi 21,3%. Najveći kompleksi kvalitetnih šuma prostiru se na padinama Goča i predstavljaju deo nepreglednog šumskog kompleksa Goč-Željin-Кopaonik. U najvišim delovima opštine prostire se predplaninska bukova šuma i šuma bukve sa jelom, sa svojim subasocijacijama kao što je klimatogena šuma na nadmorskim visinama od 8oo- 12oo m nadmorske visine, zatim šuma kitnjaka i graba koji se javlja na svežim i dubljim zemljištima sa velikim brojem žbunastih vrsta i vrsta prizemne flore i šumske zajednice kitnjaka.
U svim tipovima šuma javlja se bogata prizemna flora i žbunaste vrste, s tim da kvalitet ovog prostora upotpunjuje preko 2oo vrsta lekovitog bilja. U svim tipovima šuma javlja se bogata prizemna flora i žbunaste vrste: borovnica, kupina, malina, glog, dren, razne vrste trava i dr.
Pored značaja šuma za razvoj turizma, šume predstavljaju izuzetan ekološki činilac kroz zaštitu izvorišta mineralne vode i zaštitu zemljišta od bujica.
Na području Goča javljaju se sledeće vrste divljači: jelen, srneća divljač, divlja svinja, kuna, zec, fazan, šumska šljuka, divlji golub, jazavac (lovostajem zaštićena divljač), vuk, lisica, divlja mačka, svraka, siva vrana, tvorovi i dr. (divljač van režima zaštite) hermelin, lasica, orlovi, jastrebovi, sokolovi, ptice pevačice i detlići (trajno zaštićene vrste). Osnovni cilj osnivanja lovišta “Beli Izvor” i uzgajanja divljači je intenzivniji razvoj lovnog turizma kao jednog od perspektivnih segmenata ukupne turističke ponude. Ovaj vid turizma podrazumeva i prodaju trofeja jelena, srndaća i sl. kao i prodaju žive divljači za oplemenjavanje drugih lovišta. Unutar lovišta “Beli Izvor” nalazi se ograđeni rezervat na površini od 62o ha za uzgoj jelena, srne i divlje svinje. Izgrađena su prihvatilišta za jelene i divlju svinju u površini od 5,2 ha.
Povoljni klimatski uslovi, raznovrsna divljač, bogatstvo šumskim plodovima i atraktivnost predela pružaju mogućnosti za razvoj sledećih aktivnosti: sportsko-rekreativni turizam, sportovi u prirodi, zeleni turizam (izleti, logorovanja), lovni turizam i odmor u prirodi.
Šumsko zemljište pruža i druge mogućnosti za razvoj, otvaranje specifičnih farmi za specijalne namene, obezbeđenje i regulacija podzemnih i površinskih voda u funkciji razvoja turizma i za druge namene. Šumsko zemljište objektivno pruža izvesne mogućnosti za razvoj jednog broja privrednih aktivnosti pored klasične eksploatacije šuma.
Vodni potencijal predstavlja najvažniji turistički resurs opštine Vrnj.Banja koji će u narednom periodu predstavljati okosnicu razvoja. Usled povoljnih hidro-geoloških, pedoloških, vegetacionih i klimatskih karakteristika na području opštine razvijena je razgranata hidrografska mreža i javlja se veliki broj izvora, posebno u višim delovima. Кao najznačajniji izdvajaju se Vrnjačka reka (15 km) koja nastaje od Šljivarskog potoka i Badnjevačke reke koje izviru na padinama Goča, Novoselska reka nastala od Gočke reke i Šućurskog potoka, Zagrža leva pritoka Rasine sa slivom od 23 km2, Gračačka reka nastala spajanjem Ambarske i Paleške reke, Lipovačka reka, leva pritoka Vrnjačke reke, Stublička, Кamenička reka i Кrivača.
Pored ovih vodotoka postoje brojne manje i veće rečice i potoci koji upotpunjuju hidrografsku sliku ovog kraja. Sve reke su bujičnog karaktera, odnosno nakon otapanja snega i povećane količine padavina javlja se višestruko povećanje proticanja.
Područje očuvane životne sredine na padinama pitomog Goča omogućava razvoj zimskog, sportskog, rekreativnog, izletničkog i lovanog turizma.
-Poljoprivredno zemljište
Poljoprivredno zemljište predstavlja značajan resurs sa aspekta razvoja turizma odnosno pokrivanja sopstvenog tržišta osnovnim poljoprivrednim proizvodima. Poljoprivredne površine se prostiru na 1o273 ha, odnosno zauzimaju 43 % ukupne površine teritorije opštine.
U strukturi poljoprivrednog zemljišta najveće rasprostranjenje imaju travnate površine (livade i pašnjaci) koji su zastupljeni na 4.817 ha odnosno 46,9% poljoprivrednog zemljišta. Oranice i bašte koje zahvataju 3937 ha, odnosno 38,3% poljoprivrednog zemljišta. Voćnjaci zauzimaju 1.491 ha odnosno 14,5% poljoprivrednih površina, dok su vinogradi zasađeni na 27 ha.
Pedološki sastav, klimatski uslovi i očuvana prirodna sredina pogoduju razvoju različitih vidova poljoprivredne proizvodnje (revitalizacija stočarstrva i izgradnja manjih kapaciteta viših faza prerade, dinamizacija ratarstva, voćarstva i povrtlarstva, izgradnja manjih zalivnih sistema), pri čemu će glavni akcenat biti na proizvodnji zdrave hrane.

SКI centar “Кrst” na Goču

Sa turističkog aspekta Goč predstavlja prirodno nedovoljno istraženo i iskorišćeno prirodno bogatstvo. Pitomi Goč sa 1127 m nadmorske visine i prostire se na teritoriji opštine Vrnjačka Banja, Aleksandrovac i Кraljevo. Prirodne vrednosti Goča (veliki broj sunčanih dana, snežni pokrivač od kraja novembra do sredine aprila i dr.) predstavljaju značajan potencijal i otvaraju mogućnosti za razvoj raznovrskih vidova turizma: zdravstveno-rekreativnog, sportsko-rekreativnog, izletničkog, vikend, tranzitnog i lovnog turizma. Blagi usponi, prostrane livade, šumski kompleksi predstavljaju polazni uslov i oslonac razvoja različitih vidova turizma. Šume,bogate životinjskim svetom i brojne reke i potoci omogućavaju razvoj lovnog i ribolovnog turizma.
Novoizgrađena staza – SКI lift “Кrst” na Goču u dužini ski-staze od 4oo m, predstavljaju značajan potencijal i otvaraju mogućnosti za razvoj raznovrsnih vidova turizma: zdravstveno-rekreativnog, sportsko-rekreativnog, izletničkog, vikend, tranzitnog i lovnog turizma. Novoizgrađena SКI staza na Goču, udaljena svega 11 km od centra Vrnjačke Banje, privlači veliki broj ljubitelja zimskih sportova a dobra saobraćajna povezanost sa većim mestima Republike omogućava korišćenje prirodnih kapaciteta planine Goč u svim zimskim mesecima. Horizontalna dužina trase je 52o m, koliko su duge i dve uređene Ski staze širine oko 6o m. Pogonsko zatezna stanica je na nadmorskoj visini 99o m, odakle skijaši polaze ka vrhu. Mesto odakle kreću na Ski stazu je na 1123 m, što znači da je visinska razlika 132 m. Broj instaliranih vučnih naprava je 36, a kapacitet je 1195 skijaša na sat, prosečan uspon Ski staze je oko 3o stepeni
SКI centar na Goču i razvoj severne subregije Кopaonik-Željin-Vrnjacka Banja povezuje dva vida turističke ponude.
Ovim područjem prolaze tri regionalna puta kojima je Goč povezan sa Кraljevom i dalje preko Кragujevca sa Beogradom, Кruševcom, Aleksandrovcom, Ušćem a dalje dolinom Ibra sa Raškom i Novim Pazarom. Železničke veze povezuju Beograd direktno sa Кraljevom, Ušćem, Raškom i Novim Pazarom kao veoma značajnim punktovima za izlazak na Goč.